Na een heerlijke vakantie vol ontspanning en avontuur, is het in het zuiden van Nederland alweer tijd om weer aan het werk en naar school te gaan. Het kan soms best een uitdaging zijn om met je hele gezin weer in het gareel te komen na een vakantieperiode, maar na een week of twee is iedereen vaak wel weer gewend aan het nieuwe ritme.

Het helpt vaak om jezelf de tijd te geven om te acclimatiseren en te genieten van de herinneringen die je hebt gemaakt. Lees je e-mails, schoolopdrachten en updates die je hebt gemist en maak een lijst van belangrijke taken en prioriteiten. Dit geeft een helder overzicht van wat er speelt en het helpt om gefocust te blijven, of je nu weer aan het werk bent of je kids helpt het schoolwerk weer op te pakken.

Voor ons curatoren is er in ieder geval genoeg werk aan de winkel. Volgens het CBS zijn er in de eerste zeven maanden van 2024 ongeveer 43% meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder [1].
In juli 2024 waren dat 497 faillissementen, een stijging ten opzichte van de voorgaande jaren. Onze praktijk is dan ook een stuk drukker geworden.

Maar wat is de impact van al die faillissementen op werknemers? Die is best groot. Wanneer een bedrijf failliet gaat, verliezen werknemers niet alleen hun baan, maar ook hun financiële zekerheid en vaak hun sociale netwerk. Dit kan leiden tot stress en onzekerheid. Als curator maken wij dan ook vaak mee dat emoties bij werknemers hoog oplopen.

Als een bedrijf een doorstart kan maken, kunnen werknemers soms aan de slag bij de doorstarter. Of daarvan in de toekomst nog vaak sprake zal zijn, valt nog even te bezien. Per 27 mei 2024 is namelijk een voorontwerp voor de Wet overgang van onderneming in faillissement (WOVOF) in consultatie gegeven. Die regelt in het kort dat diegene die een doorstart maakt door het opkopen van een onderneming uit een failliete boedel, in beginsel verplicht wordt alle werknemers mee over te nemen. Dat klinkt voor werknemers in eerste instantie rooskleurig, maar de vraag is of er dan nog wel partijen zullen zijn die bereid zijn om een doorstart te doen. Lees hierover verder in het eerdere blog van Floris.

Voor werknemers die niet aan de slag kunnen bij een doorstarter, brengt de huidige arbeidsmarkt gelukkig mee dat zij vaak snel weer ergens anders aan de slag kunnen. Of dat in de toekomst ook zo blijft, zal afhangen van de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Vooralsnog ziet het er rooskleurig uit. Hopelijk blijft dat voorlopig ook zo.


[1]Meer faillissementen in juli | CBS